ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016
 Για μία ακόμη χρονιά έλαβε σάρκα και οστά η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρεια Θράκη για την εκδήλωση μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους προγόνους μας που εκδιώχθηκαν – ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους. Στις 6 Απριλίου 1914, ημέρα του Πάσχα, οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν το διωγμό των Ελλήνων της Θράκης από τις εστίες τους. Το Πάσχα αυτό  έμεινε στη μνήμη των Θρακών ως το «Μαύρο Πάσχα». Στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που έλαβε χώρα στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, λήφθηκε η απόφαση για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. 

Εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα αυτή έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου ζουν και δημιουργούν Θρακιώτες. 

Στη Θεσσαλονίκη, τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 και ώρα 9.00 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, στο οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Τραϊανουπόλεως –  Σαμοθράκης κ.κ. ‘Ανθιμος, Όσοι συμμετείχαμε δακρύσαμε τιμώντας τους προγόνους μας διεκδικώντας την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Θρακών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθηγητής της νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο συγγραφέας – ιστορικός του Ποντιακού Ελληνισμού κ. Χάρης Τσιρκινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόεδροι θρακικών σωματείων της Μακεδονίας – Θράκης  και πολύς κόσμος. Την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της κ. Πασχάλης Σταυρίδης.  
Ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Ναού, πορεία με τα λάβαρα των Σωματείων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Θρακιώτισσας καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στεφάνια κατέθεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Τραϊανουπόλεως –  Σαμοθράκης κ.κ. ‘Ανθιμος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματίων στρατηγός εν αποστρατεία κ. Πέτρος Τσιφουντούδης. Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο. 

  WWW.VELOSNEWS.COMΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου