ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

1914 ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ


Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 η Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας, ακλουθώντας τις Παθρακικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το βίαιο διωγμό από τις εστίες του και τον άγριο σφαγιασμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, με απαρχή την Κυριακή του Πάσχα, 6 Απριλίου του 1914, από τους νεότουρκους,  τέλεσε για πρώτη φορά επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων μας στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη στη Λεωφόρο Συγγρού.
Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή μιας σειράς τιμητικών εκδηλώσεων που θα γίνονται κάθε χρόνο την Κυριακή πριν ή μετά την 6η Απριλίου, που έμεινε στην ιστορία ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών και αποτελεί την ημερομηνία απαρχής των βίαιων εκτοπισμών και διωγμών της Ανατολικής Θράκης, που διήρκεσαν από το 1914 έως και το 1917.
Στης 12 το μεσημέρι τελέσθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των Προγόνων μας,  ακολούθησε σύντομη ομιλία του Προέδρου της ΠΑ.Ο.Ν.Ε. Κωνσταντίνου Πολυχρονίδη και ιστορική αναφορά των Γεγονότων της Ημέρας από την Ιστορικό Μαρία  Κουκουρίκου Γκουτή.

Παρευρέθηκαν και απέδωσαν φόρο τιμής και υπόσχεση ενθύμησης οι Πρόεδροι όλων των Θρακικών Πολιτιστικών Συλλόγων Αττικής και πλήθος Θρακών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καφέ, παξιμάδι και κονιάκ σε αίθουσα της Εκκλησίας, όπως αρμόζει σε κάθε μνημόσυνο.
Σημειώνουμε ότι στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που έγινε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, λήφθηκε η απόφαση για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. 

Ενωμένοι λοιπόν οι Θρακιώτες όλης της Χώρας τιμούμε και αιτούμαστε να αναγνωριστεί ως Γενοκτονία, ο βίαιος εκτοπισμός και ο σφαγιασμός του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης από τους νεότουρκους, που ξεκίνησε το Μαύρο Πάσχα του 1914.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου