ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Το τσούγκρισμα των αυγών και τα μυστικά του


Στην Ορθόδοξη παράδοση, τα κόκκινα βαμμένα αυγά αποτελούν εδώ και αιώνες τον κεντρικό συμβολισμό του Πάσχα και της Ανάστασης του Χριστού. Σύμφωνα με το έθιμο,  τα αυγά βράζονται και  έπειτα βάφονται στο έντονο κόκκινο χρώμα.

Το κόκκινο αυγό είναι συμβολικό της αναγέννησης του Χριστού, της επαναφοράς στη ζωή . Το βρασμένο αυγό συμβολίζει τον θανατωμένο Χριστό που, με το τσούγκρισμά του μετά τον πρώτο αναστάσιμο ήχο της καμπάνας σπάζει και η ζωή ξαναρχίζει.

Το τσούγκρισμα είναι ένα επίσης ακουστικό έθιμο με τον ήχο που προκαλεί το κέλυφος όταν σπάσει.

Το κέλυφος του αυγού παραπέμπει συμβολικά στον τάφο του Ιησού που σπάζει και ανοίγει παραμερίζοντας την πέτρα που τον σκεπάζει κατά την Έξοδό του από αυτό.

Ένα κόκκινο αυγό φυλάσσεται ευλαβικά στο εικονοστάσι για να προστατεύει το σπίτι μέχρι της Αναλήψεως. Τότε ο κόσμος κρεμά στα μπαλκόνια ή τα παράθυρα των σπιτιών του κόκκινα μαντήλια που συμβολίζουν τη λαμπρότητα της άνοιξης και το άνοιγμα των αποχρώσεων της φύσης και της άνοιξης.

Το κόκκινο χρώμα του πασχαλινού αυγού παραπέμπει στους προχριστιανικούς θανάτους θεών, το αίμα του εβραϊκού προβάτου και το αίμα του Χριστού. Εξ’ ου λοιπόν και η ονομασία της Μεγάλης Πέμπτης ως «Κόκκινη Πέμπτη».

Το τσούγκρισμα του αυγού

Την γιορτινή Κυριακή του Πάσχα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του Ελληνισμού, φίλοι, συγγενείς και αγαπημένοι γιορτάζουν το «Χριστός Ανέστη» με το τσούγκρισμα των αυγών . Το έθιμο του τσουγκρίσματος ωστόσο δεν απαντά αποκλειστικά στο Ορθόδοξο έθιμο του Πάσχα. Το τσούγκρισμα των αυγών αποτελεί κομμάτι και της Ινδικής, της Κροατικής, της Ρουμανικής και της Εβραϊκής κουλτούρας και παράδοσης.

Είναι αξιοσημείωτο αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική: εκεί οι άνθρωποι έχουν ανάγει το αλληλοτσούγκρσμα σε κανονικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι απαιτητικό που διέπεται από αυστηρούς κανόνες, με το δικό του Πρωτάθλημα και με Παγκόσμιο Σύνδεσμο.

Η προετοιμασία για έναν αγώνα τσουγκρίσματος αυγών κρύβει  κάποια μυστικά. Για παράδειγμα, όταν τα αυγά βράζονται είναι τοποθετημένα με τη «μύτη» κάθετα έτσι ώστε η άκρη του να μην πάρει αέρα, κάτι που θα αδυνατίσει το κέλυφος του αυγού.

Αν θέλετε να προετοιμαστείτε για τη νίκη στο φετινό τσούγκρισμα, υπάρχουν για εσάς ορισμένες οδηγίες που μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας.

Κάντε τη σωστή επιλογή αυγών
Κατά τις αγορές των γιορτών μεριμνήστε για την ποιότητα των αυγών που θα επιλέξετε . Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής είναι πιο υγιή και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικά απέναντι στο σπάσιμο σε σχέση με τα αυγά του εργοστασίου.




ΠΗΓΗ: TROMAKTIKO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου