ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Έξι ελληνικά μνημεία της UNESCO που πρέπει να έχετε επισκεφτεί


Η χώρα μας βρίθει από πραγματικούς θησαυρούς, για τους οποίους ταξιδεύουν μέχρι εδώ αμέτρητοι τουρίστες κάθε χρόνο από τα πέρατα του κόσμου. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, με την ιστορικότητα, την διαχρονικότητα και την ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μάθετε ποια είναι τα έξι από αυτά και, αν δεν τα έχετε ήδη επισκεφτεί, οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας με αφορμή αυτά.

Μετέωρα, Καλαμπάκα
Πόλος έλξης για περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, τα επιβλητικά Μετέωρα με την εντυπωσιακή εικόνα, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και την μοναστική ταυτότητα, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα σημεία της χώρας που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, έστω και μία φορά στην ζωή του.


Με την μητέρα φύση σε ρόλο «γλύπτη» να έχει σμιλέψει τους απόκρημνους και επιβλητικούς βράχους στην κορυφή των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, προσφέρουν μια θέα προς την Καλαμπάκα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Δελφοί, Παρνασσός
Απλωμένοι στους πρόποδες του Παρνασσού και γνωστοί και ως «Ομφαλός της Γης» οι Δελφοί είναι γνωστοί τις πάσοι για το ξακουστό μαντείο τους, το οποίο άκμασε μεταξύ 6ου και 4ου αι. π.Χ. Από τον αρχαιολογικό τους χώρο, πόλος έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής, η θέα στο δελφικό τοπίο –φτάνει μέχρι την Ιτέα και περιλαμβάνει τον ελαιώνα της Άμφισσας και την κοιλάδα του Πλειστού– συγκαταλέγεται στα όσα αιχμαλωτίζουν το βλέμμα.

Μυστράς, Λακωνία
Χτισμένος στις πλαγιές του Ταΰγετου στη Λακωνία, ο Μυστράς καθηλώνει τον επισκέπτη με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα τείχη και την εκπληκτική θέα που προσφέρει. Mπορεί να είναι μία ερημωμένη πολιτεία, όμως, σε κάθε χάλασμά του και σε κάθε γωνιά του, είναι ζωντανή η πολυκύμαντη ιστορία του.

Η «γέννηση» του τοποθετείται στο 1249, όταν, μετά τον κατακερματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β' Βιλλεαρδουίνος χτίζει στην κορυφή του λόφου Μυζηθρά το ομώνυμο κάστρο. Η θέση είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει όλη την κοιλάδα του Ευρώτα. Αυτό το κάστρο είναι που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της καστροπολιτείας.

Ο Μυστράς αποτέλεσε πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως και προτελευταίος «Δεσπότης» ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο οποίος σκοτώθηκε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453.

Το 1921 ο χώρος κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο με βασιλικό διάταγμα, ενώ από το 1989 ο έχει ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1998 ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες.

Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα εδώ είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου –το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί– ο δρόμος των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος του Ρολογιού, η Καστελλανία και η οδός Σωκράτους.

Παλιά Πόλη Κέρκυρας
Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι σίγουρα από τις ομορφότερες –αν όχι η ομορφότερη– των ελληνικών νησιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακές καμάρες και λαβυρινθώδη σοκάκια κρύβουν μέσα τους την ψυχή αυτού του τόπου.

Η πρώτη σας στάση θα γίνει στο Λιστόν για να πιείτε καφέ με τους ντόπιους κάτω από τις πέτρινες καμάρες με τα βενετσιάνικα φανάρια. Συνεχίστε τη βόλτα σας στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, τη Σπιανάδα. Αυθόρμητα, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στο δρόμο του Άγιου Σπυρίδωνα –προστάτη του νησιού– πίσω από το Λιστόν.

Από εδώ όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ήδη έχετε μπει στην καρδιά της πόλης. Το Καμπιέλο, η παλαιότερη συνοικιά της πόλης, θα σας παρασύρει σε ένα λαβύρινθο εικόνων και αισθήσεων μιας άλλης εποχής. Αφεθείτε στις σειρήνες των μονοπατιών της Παλιάς Πόλης και –δίχως χάρτη– ανακαλύψτε κάθε της σπιθαμή. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε!

Χώρα Πάτμου
Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης και ο πιο ελκυστικός προορισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου πελάγους και διακρίνεται για τη μεγάλη ιστορική και θρησκευτική σημασία της.

Το νησί στο οποίο έγραψε την Αποκάλυψη το 95 μ.Χ. ο εξόριστος από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό, Άγιος Ιωάννης, αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό στη χώρα, τόσο για τους θιασώτες του θρησκευτικού τουρισμού όσο και για τους φανατικούς της χαλαρής και αβίαστα κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας.

Η πρωτεύουσα, το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού, ο πιο όμορφος οικισμός με την πιο μυστηριακή και θρησκευτική ατμόσφαιρα που έχετε συναντήσει ποτέ σε προορισμό, η Χώρα της Πάτμου, είναι χτισμένη σε λόφο σε απόσταση 3 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα.

Η Χώρα της Πάτμου μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 1999 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα νιώσετε δέος.





ΠΗΓΗ: NEWSBEST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου