ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ευριπίδης Νικολίδης: Ο Εβρίτης κορυφαίος σολίστ μπουζουκιού και συνθέτης έγινε… Παγκόσμιος


Ξεκίνησε από την Καβύλη του Έβρου, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους βιρτουόζους σολίστ του μπουζουκιού και πλέον έγινε… Παγκόσμιος. Ο λόγος για τον συντοπίτη μας Ευριπίδη Νικολίδη, που εκτός από τις σπουδαίες συνεργασίες του με όλα τα κορυφαία ονόματα τλου ελληνικού τραγουδιού, τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για δυο πράγματα ακόμα.  Ο ορχηστρικός του δίσκο «Τα παραμύθια του μπουζουκιού» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία έχοντας κυκλοφορήσει σε 60 χώρες, ενώ εκτός από το Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, μεταλαμπαδεύει την τέχνη του μπουζουκιού στα πέρατα του κόσμου. Και κυριολεκτούμε. Από την Αμερική, το Μεξικό μέχρι και την Αγγλία έχει μαθητές, τους οποίους διδάσκει μέσω Skype.
O Ευριπίδης Νικολίδης γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες, αλλά μεγάλωσε στην Καβύλη Ορεστιάδας. Από πολύ νωρίς εκδήλωσε την αγάπη και το ταλέντο του για τη μουσική. Σε ηλικία 9 ετών άρχισε να παίζει μπουζούκι ως αυτοδίδακτος. Σε ηλικία 15 ετών εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σπουδάζοντας παράλληλα στη σχολή του Αντώνη Παπαδόπουλου μπουζούκι και στο Ωδείο Απόλλων Θεσσαλονίκης κλασική και ηλεκτρική κιθάρα.


Το 1992 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Αθήνα. Σήμερα θεωρείται ένας εκ των πλέον καταξιωμένων μουσικών της χώρας μας. Έχοντας μια επαγγελματική εμπειρία 30 και πλέον ετών σε κέντρα διασκέδασης, studios και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει συνεργασθεί ως σολίστ του μπουζουκιού με τους πλέον καταξιωμένους καλλιτέχνες της χώρας μας, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, Σταμάτης Γονίδης, Θέμης Αδαμαντίδης, Άννα Βίσση, Έλενα Παπαρίζου, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου, Χρήστος Δάντης, Γιώργος Μαζωνάκης, Μαριώ κ.ά.

Εκτός από δεξιοτέχνης στο μπουζούκι είναι επίσης πολύ καλός εκτελεστής σε διάφορα μουσικά όργανα όπως: μπαγλαμά, τζουρά, σάζι, ούτι, τζουμπούς, ταμπούρα.
Αυτά είναι μερικά μόνο επιτεύγματα της σημαντικήε πορείας του γνωστού Εβρίτη σολίστα του μπουζουκιού στον χώρο της μουσικής. Πάντως, από εδώ και στο εξής ο Ευριπίδης Νικολίδης έχει ακόμη έναν λόγο να είναι χαρούμενος και υπερήφανος.

Δισκογραφικά έχει παίξει τραγούδια των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών όπως Β.Τσιτσάνη, Μ. Λοίζου, Μ. Πλέσσα, Α. Καλδάρα, Σ. Καζαντίδη, Χ. Νικολόπουλου, Μ. Τόκα, Α. Βαρδή, Ν. Καρβέλα, Γ. Θεοφάνους, Φοίβου κ.ά.
Παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση και έχει στο ενεργητικό του πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και τα τραγούδια του έχουν γίνει επιτυχίες. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι: Π. Τερζής, Β. Καρράς, Αντύπας, Ν. Μακρόπουλος, Έ. Παπαρίζου, Σ. Φωτιάδης, Κέλλυ Κελεκίδου κ.ά.
Τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε από τη MINOS EMI στην Ελλάδα και την UNIVERSAL WORLD στο εξωτερικό σε παγκόσμια κυκλοφορία τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «EVRIPIDIS NIKOLIDIS solist Bouzouki Fairytales» (ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΙΔΗΣ Τα Παραμύθια του Μπουζουκιού) ως σολίστας του μπουζουκιού και συνθέτης των περισσότερων κομματιών), έναν εξαιρετικό σύγχρονο, ορχηστρικό δίσκο, βασισμένο στους παραδοσιακούς δρόμους του μπουζουκιού και τους κλασικούς ρυθμούς της λαϊκής μας παράδοσης. Ανάμεσα τους φυσικά και το ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που ανασύρει μνήμες από τις χαμένες πατρίδες με τίτλο «Σμύρνη», το οποίο ερμηνεύει ο Σταμάτης Γονίδης και φέρει την υπογραφή του Ευριπίδη Νικολίδη στη μουσική και του Γιάννη Τζουανόπουλου στους στίχους.

Δείτε το video :
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ με το μπουζούκι του συντοπίτη μας Ευριπίδη Νικολίδη και μάλιστα τα γυρίσματα έχουν γίνει στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, με συμπατριώτες μας να χορεύουν στους ρυθμούς του.




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου