ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

O δρόμος της Αθήνας που έχει το ίδιο όνομα 25 αιώνες.


Υπάρχει ένας δρόμος στην Πλάκα, στην Αθήνα, που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες, η οδός Τριπόδων

Η ιστορία της Αθήνας χάνεται στο βάθος των αιώνων και μαζί με αυτήν πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην πόλη. Οι γειτονιές, οι περιοχές και οι συνήθειες των ανθρώπων. Και όμως υπάρχουν κάποια – ίσως λίγα – που φαίνεται πως μένουν ίδια ή σχεδόν ίδια στην Αθήνα. Ένα από αυτά είναι ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ο αρχαιότερος δρόμος για την ακρίβεια. Η οδός που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες.
Ο δρόμος στην Παλιά Αθήνα

Ο λόγος για έναν μικρό δρόμο που βρίσκεται στην Πλάκα. Η περίφημη οδός Τριπόδων. Και μπορεί να είναι ένα μικρό στενό αλλά η ιστορία του είναι πολύ σημαντική όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Εκτός από αυτός θεωρείται ότι ο μακροβιότερος δρόμος της Αθήνας που διατηρεί την ίδια ονομασία εδώ και 25 αιώνες. Ένας δρόμος στον οποίο έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πολλές και διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ξεκινώντας από πολύ παλιά, η οδός Τριπόδων οδηγούσε από το Θέατρο στην Αγορά και μάλιστα αυτή ήταν και η βασική χρησιμότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούταν και θεωρείται ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών.
Ο Παυσανίας ανέφερε χαρακτηριστικά για την οδό Τριπόδων: «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες  τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί.» (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις).

Από τις αναφορές που έχουν διασωθεί μπορούμε να φανταστούμε ότι από την αρχαιότητα θεωρούταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Οι Αθηναίοι ξεκινούσαν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και ανηφοριζαν των 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου. Την αρχαία αυτή οδό, διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο και το όνομά της. Το πήρε από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της. Ένας δρόμος που σήμερα σε ταξιδεύει στο χρόνο και νομίζεις ότι θα ξεπροβάλλουν μπροστά σου ιστορίες από τα δεκάδες χρόνια ζωής του.
Η οδός Τριπόδων παραμένει, λοιπόν, μέχρι και σήμερα ένας πολυσύχναστος δρόμος στην καρδιά της ομορφότερης γειτονιάς της Αθήνας. Δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν από πάνω της. Συνέχισε, μάλιστα, μέχρι και τα πιο πρόσφατα χρόνια να γράφει ιστορία.

Προκειται για τον δρόμο όπου βρισκόταν το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Το στενό που διαδραματίστηκαν πολλές σκηνές με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου