ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ 2017 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ορεστιάδα τίμησε τους πολιούχους της Αγίους Θεόδωρους. Κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον ομώνυμο Ιερό Ναό παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, διοικήσεις και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές των σχολείων της πόλης και πλήθος κόσμου. 
Κατά τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.
Ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας των Αγίων Θεοδώρων και των ιερών λειψάνων των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αρχών και πλήθους κόσμου. Τη λιτανευτική πομπή πλαισίωναν οι φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου, εκπρόσωποι συλλόγων με παραδοσιακές στολές, αντιπροσωπείες σχολείων και στρατιωτικά αγήματα. 
Μετά το τέλος της λιτανείας έλαβε χώρα και δεξίωση Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, προσφώνησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως εξής :  «Με αισθήματα ανυποκρίτου χαράς αλλά και ιδιαιτέρας τιμής υποδεχόμεθα την Υμετέρα Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εις την πλέον ακριτική και συγχρόνως νεώτερη πόλη της Ελλάδος, εδώ όπου συναντώνται η Ανατολή με τη Δύση, εδώ που συναντώνται δύο θρησκείες και τρείς πολιτισμοί. Εδώ στη νέα πόλη του Ορέστου, η οποία φέρει στους ώμους της τη βαριά κληρονομιά της γειτονικής Αδριανουπόλεως και του ελληνισμού της. Σας καλωσορίζουμε με την ευκαιρία της μνήμης των πολιούχων της Αγίων Θεοδώρων στην όμορφη αυτή πόλη που εγεννήθη την επαύριον της μεγάλης καταστροφής του 1922 και της εξορίας των Θρακών από την γενέθλια γη, της Αδριανουπόλεως, της Παλαιάς Ορεστιάδος (Κάραγατς) και των άλλων ιστορικών πόλεων και χωριών της Ανατολικής Θράκης, που παραχωρήθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης για να ικανοποιηθούν οι παράλογες αξιώσεις των γειτόνων μας. Γι’ αυτό και το έμβλημα της πόλης αυτής είναι η Ιφιγένεια, η ηρωίδα που θυσιάσθηκε για να αποπλεύσουν τα πλοία των Ελλήνων προς την Τροία. Η πόλη αυτή που σας καλωσορίζει σήμερα ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα και με τον ιδρώτα των προσφύγων της ιστορικής μας πατρίδας, της Ανατολικής Θράκης, πού άφησαν τις εστίες τους, τους τάφους των προγόνων τους και με τις μνήμες νωπές εγκαταστάθηκαν εδώ. 900 περίπου οικογένειες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς αναγκάστηκαν να ξερριζωθούν και έφυγαν για να συνεχίζουν να ζήσουν εδώ, όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις αποφάσεις των ισχυρών της γης, πού εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους αγνοούν την βούληση των λαών και τις ειρηνικές ανάγκες των ανθρώπων... Εδώ στην Ορεστιάδα η Ρωμιοσύνη των αλησμόνητων πατρίδων ρίζωσε, επιβίωσε και άντεξε, χάρις στην ψυχή και το φρόνημα του Έλληνα. Και όχι μόνο άντεξε, αλλά μεγαλουργεί και προσφέρει. Λαμπρό παράδειγμα και άξιο παντός επαίνου το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, πού διαφυλάσσει ζωντανή τη μνήμη της προσφυγιάς, η Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, στην οποία διασώζεται ένα μεγάλο μέρος από την πνευματική της κληρονομιά και πληθώρα πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων στην πόλη και τα χωριά μας, που διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας.»
Ακολούθησε η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ορεστιάδος στο Δημαρχείο της ακριτικής πόλης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα ανυπόκριτης φιλίας και ανυστερόβουλης καλής γειτονίας προς όλα τα γειτονικά κράτη και ταυτόχρονα ανυποχώρητης αποφασιστικότητας της Χώρας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της. Έστειλε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα της ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε, ως Ελλάδα αλλά και ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης».
Ο Σύλλογος Ορεστιαδιτών Θεσσαλονίκης τίμησε και φέτος τους Πολιούχους και Προστάτες της Ορεστιάδας Αγίους Θεοδώρους με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της Λειτουργίας έγινε μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. 
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο κέντρο Maison Events στον Εύοσμο, του οποίου ιδιοκτήτες είναι Ορεστιαδίτες, όπου ακολούθησε Θρακιώτικο γλέντι με τη συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας. Κρασί, πλούσια νηστήσιμα εδέσματα και πολύ κέφι ανέβασαν τη γιορτινή διάθεση των Ορεστιαδιτών της Συμπρωτεύουσας.
Μικροί και Μεγάλοι, Παλαιοί και Νέοι ξενιτεμένοι Ορεστιαδίτες της Θεσσαλονίκης αντάμωσαν ακόμη μία φορά και γιόρτασαν παραδοσιακά το Σάββατο 4 Μαρτίου την εορτή των Αγίων Θεοδώρων της γενέτειρας Πόλης  τους .
Τέλος, στην Αθήνα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, οι Ορεστιαδίτες της Αθήνας, δυστυχώς λιγότεροι από ποτέ, συγκεντρώθηκαν και τίμησαν με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία τους πολιούχους της Πόλης τους Αγίους Θεοδώρους. 

ΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΝΑ ΖΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΕΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ !




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου