ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα, στα πλαίσια εκδηλώσεων για το Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή.

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017  η Ορεστιάδα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη, προσκεκλημένος της Μητρόπολης και της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Στέφανου Καραθεοδωρή. Με τη συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από τον θάνατο του ιατροφιλόσοφου, καθηγητή της Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, σύμβουλο του Πατριαρχείου, ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, συγγραφέα δεκάδων επιστημονικών έργων καθώς και ιδιαίτερου γιατρού του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, ο Δήμος Ορεστιάδας ανακήρυξε το 2017 σε έτος «Στέφανου Καραθεοδωρή».
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 10 το πρωί έφθασε οδικώς στον συνοριακό σταθμό Καστανεών, όπου τον προϋπάντησαν οι στρατιωτικές Αρχές και στη συνέχεια στην πλατεία της Ορεστιάδας τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, ο μητροπολίτης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου Δαμασκηνός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής ΝΔ του Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, πρώην βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, «ένα υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού πνευματικό γεγονός» και εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου. «Ο Πατριάρχης του Γένους τιμά με την υψηλή παρουσία του τον πολιτισμό, τη θρησκευτική παράδοση, την ιστορία του τόπου μας… Είστε Οικουμενικός, είστε παγκόσμιος, την ώρα που οι λαϊκισμοί και οι φονταμενταλισμοί διαιρούν ακόμη την οικουμένη», δήλωσε. Ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε από δυσκολίες, αντέχουμε σε κρίσεις, όπως οι πρόγονοι μας. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις μη προσδοκώντας πολλά από κεντρικές εξουσίες. …Είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε στο παρόν, στην ιστορία, στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ιστορία της Ορεστιάδας, «…μια πόλη νέα, την νεωτέραν της Ελλάδος, η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μιας μακράς ιστορίας, φορείς της οποίας είστε εσείς οι κάτοικοι της, οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Ανδριανουπόλεως και του περιφήμου προαστίου Κάραγατς» αναφέρθηκε στην προσφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος. Τόνισε ακόμη ότι η ιστορία είναι δημιούργημα των ανθρώπων και δεν περιορίζεται, ούτε εξαρτάται αποκλειστικώς από τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκε, αλλά αποτελεί κτήμα εσαεί των ανθρώπων οι οποίοι την φέρουν μαζί τους οπουδήποτε κι αν βρεθούν».
Ειδική μνεία έκανε ο προκαθήμενος της ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οικογένεια Καραθεοδωρή και την πολύτιμη προσφορά της, στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τοπικές Αρχές για το φυσικό περιβάλλον, καθώς και στη λειτουργία στην πόλη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων για την προγραμματισμένη δοξολογία, ενώ εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας και το απόγευμα το Μουσείο Καραθεοδωρή στο χωριό Νέα Βύσσα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί την Ορεστιάδα και πριν από τρία χρόνια. 
Στην πόλη της Ορεστιάδας παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένας από τους απογόνους του Στέφανου Καραθεοδωρή, από το σύζυγο της γιαγιάς του Πηνελόπης Δέλτα Στέφανο Δέλτα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.
Την Κυριακή στις 7 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας, όπου τελέστηκε και το μνημόσυνο του Στέφανου Καραθεοδωρή. Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του συμπόσιο στη μνήμη του Στέφανου Καραθεοδωρή στην Ορεστιάδα. Τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ορεστιάδας, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Βύσσας, ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στην Καβύλη Ορεστιάδας, Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει οδικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου