ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Σαμοθράκη, το νησί των Μεγάλων Θεών


Η Γη των Καβείρων

Η Σαμοθράκη αποπνέει μια ιδιαίτερη ενέργεια σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη γοητεία της που εκπορεύεται από τα ειδυλλιακά τοπία της και την πλούσια ιστορία της.
Αναδύεται από το Θρακικό πέλαγος, με επιβλητικό το βουνό Σάος να σημαδεύει τον ορίζοντά της και να ξεχωρίζει ως το ψηλότερο βουνό σε όλο το Αιγαίο (με εξαίρεση τα βουνά της Κρήτης και της Εύβοιας) στα 1.611 μέτρα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Φεγγάρι», όπως ονομάζεται και η υψηλότερη κορυφή του.
Στη συνείδηση των περισσότερων όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η Σαμοθράκη έχει ταυτιστεί με το περίφημο άγαλμα της Νίκης που βρέθηκε το 1863 στο νησί και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.


Το νησί εξακολουθεί να μεταφέρει στην αύρα του και τη μυστικιστική ιστορία του με τις αποκρυφιστικές τελετές στα Καβείρια Μυστήρια, που το περιεχόμενό τους δεν έχει εντελώς ανακαλυφθεί. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο στο νησί. Στη Σαμοθράκη λέγεται πως έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς στα Καβείρια Μυστήρια τοποθετείται η πρώτη συνάντηση των γονιών του, του Φίλιππου Β' και της Ολυμπιάδας.
Εκτός από την ιστορία, στη Σαμοθράκη αποθεώνεται και η φύση. Κατάφυτη με «διαλείμματα» με λιμνούλες και νερά που κελαρύζουν, η άγρια ομορφιά της προσκαλεί τον περιηγητή να χαθεί στα μυστικά της. Πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και κέδροι κοσμούν κυρίως τη βόρεια πλευρά της ενώ οι θάμνοι και τα αρωματικά φυτά κυριαρχούν στα χαμηλότερα υψόμετρα. Πάνω από τα Θέρμα- με τα ιαματικά λουτρά- και τους Καρυώτες κυριαρχούν οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές στο δάσος του Μαρτίνη ενώ όλο το όρος Σάος διατρέχεται από πηγές που σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες φυσικές πέτρινες πισίνες, τις βάθρες. Φυσικά, την εμπειρία της Σαμοθράκης κλείνει η ίδια η υδάτινη φύση που την περιβάλλει, η θάλασσα, με πλήθος παραλιών να περιμένουν τους παραθεριστές να τις ανακαλύψουν.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με το μεσαιωνικό της κάστρο να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της. Το λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της περιπέτειας καθώς προσφέρεται μεταξύ άλλων για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση.
ΠΗΓΗ: NEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου