ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τα Αποκαλυπτήρια του 4ου Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στη Χρυσούπολη.


Η καθιέρωση της ημερομηνίας μνήμης της 6ης Απριλίου 1914 καθιερώθηκε μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων που κατάφερε στο 7ο Παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών, που έγινε το 2007 στο Διδυμότειχο, συνεπικουρούμενη και από τις άλλες Ομοσπονδίες, την Π.Ο.Σ.Α.Ρ., την ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. να επιτύχει την καθιέρωση της και να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του συνεδρίου. Έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο και σε περισσότερα μέρη της πατρίδας μας όπου είναι διάσπαρτος ο Θρακικός Ελληνισμός.
Το πρώτο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού στήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων στην πόλη της Δράμας, με ενέργειες της Θρακικής Εστίας Δράμας και την αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Παύλου.


Στο μνημείο συγκεκριμένα αναγράφετε :

«ΕΙΣ ΤΑ ΥΠΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΑΜΩΜΑ ΣΦΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΔΕ ΣΤΗΛΗΝ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ»
Το δεύτερο μνημείο στήθηκε και πάλι με πρωτοβουλία της Π.Ο.Θ.Σ. στον κήπο των ηρώων  της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου, για να θυμίζει τη συμμετοχή των Θρακών στην επανάσταση του 1821, στην υπεράσπιση και στη συμμετοχή τους στην έξοδο, αλλά και στη μετέπειτα συνδρομή τους με φιλανθρωπίες όπως ορφανοτροφεία, σχολεία, όπως το «ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» και πολλά άλλα. Το μνημείο που είναι μέσα στον κήπο, είναι το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι Θρακιώτες κατά την έξοδο.
Τα αποκαλυπτήρια του τρίτου μνημείου έγιναν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχλαδίου Ανατολικής Φθιώτιδας τον Ιούλιο του 2018 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αχλαδιωτών και την Π.Ο.Θ.Σ..
Ακολουθεί το τέταρτο μνημείο που θα αποκαλυφθεί φέτος με εκδηλώσεις μνήμης την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 11:30 το πρωί «στα παλιά μνήματα» στην Χρυσούπολη Καβάλας από τον Σύλλογο Θρακιωτών επαρχίας Νέστου και τον Δήμο Νέστου.

Θρακιώτες απανταχού θα είμαστε όλοι εκεί !!!.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου