ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η Ξάνθη γιόρτασε τα 99 χρόνια της απελευθέρωσής της (1919 – 2018)


Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 99η επέτειος των Ελευθερίων της Ξάνθης από την Βουλγαρική κατοχή, με έμφαση στη μνεία των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν αλλά και εις …μνήμην των προσωπικοτήτων που τα διαμόρφωσαν και όλων αυτών των αφανών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό το σκέλος του εορτασμού καλύφθηκε από τις επετειακές ομιλίες μετά το πέρας της Δοξολογίας στην Μητρόπολη Ξάνθης καθώς και τα κείμενα ιστορικού περιεχόμενου που συνόδευσαν την παρέλαση.
Η Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, παρουσία όλων των αρχών και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στο Μνημείο των Ηρώων, και η απόδοση τιμής από την κατάθεση στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής καθώς και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ολοκλήρωσαν την επετειακή μνήμη. 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, οι βουλευτές Ζεϊμπέκ και Στογιαννίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, καθώς και αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης.
Από τον Δήμο Ξάνθης απονεμήθηκαν Χρυσά Μετάλλια για την εκπαιδευτική και πολιτιστική τους προσφορά στους Θωμά Βουγιουκλή και Αλέξανδρο Λάππα.
Η παρέλαση ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω κακού συντονισμού καθώς δεν εμφανίστηκε η Φιλαρμονική του δήμου για να συνοδεύσει την Μαθητική Παρέλαση την οποία και ανέλαβε τελικά η Φιλαρμονική του Στρατού. Ωστόσο το κοινό «αποζημιώθηκε» από την άψογη παρέλαση των σχολείων, των συλλόγων και του Στρατού.

Την παράσταση έκλεψαν δύο Διμοιρίες του Δ’ ΣΣ που εκτέλεσαν ασκήσεις ακριβείας με τον οπλισμό τους, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του πλήθους για την επιδεξιότητά τους στον χειρισμό των όπλων με θερμά χειροκροτήματα.
Μηνύματα της ημέρας :


Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Έχουμε υποχρέωση να την διαχειριστούμε αυτήν την ελευθερία για το καλό της πατρίδας μας»

Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος: «Τιμούμε και όλους τους Ξανθιώτες που 99 χρόνια διατηρούν αυτήν την ελευθερία»

Υπουργός Εσωτερικών Μακ- Θ, Κ. Νοτοπούλου: Η Ξάνθη εδώ και έναν αιώνα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά… καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών με το ίδιο σθένος»
Μήνυμα ενότητας από τον Διοικητή του Δ΄ΣΣ κ. Γ. Καμπά

«Χρόνια πολλά στους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες και σε όλη την περιοχή όπου μένουν και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι με υγεία και Δημοκρατία. Θεωρώ ότι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος έχουμε πάρα πολλές απελευθερώσεις πόλεων και περιοχών και νομίζω ότι μέσα από αυτές, οι οποίες έγιναν είτε μέσα από στρατιωτικούς αγώνες είτε μέσα από διπλωματικούς αγώνες, σε κάθε περίπτωση όμως, με εθνικούς αγώνες, βγαίνει ένα μήνυμα που περνά και σήμερα από εμάς και σε εμάς και στα παιδιά μας. Ότι πρέπει ενωμένοι και μόνον ενωμένοι να καταφέρουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα όπως οι πρόγονοί μας».

Αθήνα 2018
Εκδηλώσεις για την 99η επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης διοργάνωσαν και φέτος οι σύλλογοι Ξανθιωτών Αθήνας την Κυριακή 7 Οκτωβρίου με δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Καρύκη και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας εκπροσώπησε η Πρόεδρος Χριστίνα Αθανασιάδου. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου