ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ανήμερα της Παναγιάς φέτος βρεθήκαμε στην Αρχόντισσα του Πάικου, την Παναγία Η Γουμένισσα.
Κόσμος πολύς και με κατάνυξη προσκυνούσε τη θαυματουργή της εικόνα. Βρίσκεται στη Γουμένισσα, στις ανατολικές κατάφυτες πλαγιές του Πάικου, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Η Ιερά Μονή της Παναγίας 
Η Γουμένισσας αποτελούσε από το 14ο αιώνα μ.Χ. μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, επτά χιλιόμετρα πάνω από τη Γουμένισσα, αλλά με θαυματουργό τρόπο τρεις φορές «έφυγε» από εκεί και «εμφανίστηκε» στο σημείο, όπου κτίστηκε η Μονή προς τιμή Της. 
Ο σημερινός Ναός είναι μια παραδοσιακή Βασιλική, κτίστηκε μεταξύ των ετών 1860 και 1700, κατά το έτος 1821 ανακαινίστηκε η κεντρική κόγχη του Ιερού και κατασκευάστηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, προστέθηκαν αψιδωτό προστώο με πεσσούς και τόξα στη νότια και δυτική πλευρά και ο γυναικωνίτης, το 1976 έγινε γενική επισκευή του και από το 1983 αποτελεί ανακηρυγμένο μεταβυζαντινό μνημείο. 
Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι έργο της Μακεδονικής ή της πρώιμης Κρητικής Σχολής και στην πορεία των αιώνων είναι θαυματουργή, σε όσους επικαλούνται την Παναγία με πίστη και καθαρότητα καρδιάς.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου