ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ «ΒΑΡΒΑΡΑΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑ.Ο.Ν.Ε., ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «Η ΒΗΡΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΑΘΗΝΑΣ.


Το απόγευμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της Πανθρακικης Ομοσπονδίας Νότιας Ελλάδας αναβίωσε το έθιμο της «Βαρβάρας»  και έγινε από τον ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο η παρουσίαση των βιβλίων :  «Επιφανείς της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης» της Θεοδώρας Μηνούδη και «Μέτοικοι, η Συρρίκνωση του Ελληνισμού» της Έλλης Λυκούρη – Λαζάρου.
Ενώπιον εκπροσώπων της Εκκλησίας, πολιτιστικών συλλόγων της Θράκης και πλήθος κόσμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φερών & Περιφέρειας «Η ΒΗΡΑ» Γιώργος Ταμουρίδης άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενος στις δύο Θρακιώτισσες συγγραφείς και το έργο τους, τη μακρόχρονη δράση του ιστορικού Σαράντου Καργάκου και επ’ ευκαιρία της εορτής της Αγίας Βαρβάρας ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.
Ο Πρόεδρος της ΠΑ.Ο.Ν.Ε. Κώστας Πολυχρονίδης στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για την προσφορά των Θρακιωτών στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, τις δυνατότητές τους και τόνισε πως με ανάλογες εκδηλώσεις τιμάται η παράδοσή μας και αναδεικνύεται η πνευματική προσφορά των ανθρώπων της Θράκης.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας σε μια ιστορική αναφορά για τους Θρακιώτες που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους.

Στη συνέχεια ο κ. Καργάκος μίλησε για την αγάπη του για τη Θράκη και παρουσίασε τις δύο Θρακιώτισσες συγγραφείς. 
Μετά το πέρας της παρουσίασης, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριγώνου Αθήνας Χαράλαμπος Γιαννακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έθιμο της «Βαρβάρας» και αφού ευχαρίστησε τις γυναίκες των δύο Συλλόγων (Φερών και Τριγώνου) προέτρεψε τους παραβρισκόμενους να απολαύσουν από το μπουφέ ζεστή Βαρβάρα και υπέροχες σπιτικές πίτες. 
Η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους γκάιντας και παραδοσιακής λύρας.
Ευχόμαστε ανάλογες εκδηλώσεις, που ενώνουν και δυναμώνουν τους Θρακιώτες της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας γενικότερα να γίνονται συχνά! 


 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου