ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

2 Μαϊου: Παγκόσμια ημέρα των bloggers


Υπέρ ή κατά της ανώνυμης δημοσιογραφίας, οι bloggers είναι «εδώ» και σήμερα... γιορτάζουν! Όλο και περισσότερες συζητήσεις επί... συζητήσεων παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ανωνυμία των bloggers.

Σχόλια ή κείμενα των οποίων έχουν κατά καιρούς γίνει το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς που καλούν σε επώνυμη τοποθέτηση και κριτική.

Όμως η άποψη ότι οι bloggers εξυπηρετούν μια άλλη, εναλλακτική μορφή δημοσιογραφίας μπορεί να σταθεί, αν σκεφτεί κανείς -ως αναγνώστης- πως αντιλαμβάνεται ένα κείμενο το οποίο δεν συνδέεται με κάποιο πρόσωπο και στο τρόπο με τον οποίο εστιάζει στην επιχειρηματολογία των απόψεων…
Αξίζει να διαβάσει κανείς το μανιφέστο των bloggers που ακολουθεί:

1. Τα blogs είναι διάλογος- ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και «μη ενημερωτικά» blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες- τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Γιατί είναι οι bloggers ανώνυμοι;

«..ως ανώνυμοι τους αναγκάζουμε να απαντούν με επιχειρήματα ενώ ως επώνυμοι τα επιχειρήματά τους τα μετατρέπουν σε πίεση...
Πίεση που μεταφράζεται σε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.
Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω αυτού του blog...
Δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης, των εκβιασμών, των ύβρεων και των απειλών όπως θέλουν κάποιοι να αποδώσουν στους χιλιάδες ανώνυμους Έλληνες bloggers, είναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις για σιωπή, για έλεγχο της ελευθερίας σκέψης & έκφρασης αλλά και διακίνησης των πληροφοριών...».
Τo «απόρρητο» των blogs με κατάληξη σε .com
Τo «απόρρητο» των blogs με κατάληξη σε .com, καλύπτεται απ’ την Αμερικανική νομοθεσία, που προβλέπει ρητά πως «δεν επιτρέπεται να γίνει άρση του απορρήτου λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης». Αν ο εισαγγελέας που το χειρίζεται κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως είναι ο εκβιασμός) ΜΟΝΟ ΤOTE γίνεται άρση. Στις ΗΠΑ, οι bloggers προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, που δίνει σε όλους το «δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου». To 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας γνωμοδότησε ότι οι bloggers «δεν θα διώκονται ποινικά αν ο διαδικτυακός τους τόπος φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών που είναι συκοφαντικά προς τρίτα πρόσωπα». Λίγο αργότερα μάλιστα, το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμά τους «να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
 



ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου