ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Διεθνές βραβείο για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμήθηκε με το βραβείο Green Roof Leadership Award 2018 στο ... πλαίσιο του 5 ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Φυτεμένα Δώματα (International Green Roof Congress) που έλαβε χώρα στο Κουβέιτ, 17–18 Φεβρουαρίου.

Το Green Roof Leadership Award IGRA είναι μία διεθνής αναγνώριση για εξαιρετικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής φυτεμένων δωμάτων και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία πράσινων οροφών σε όλο τον κόσμο και αποτελεί για μια ξεχωριστή διάκριση για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ.

Στο ΚΠΙΣΝ τα φυτεμένα δώματα καταλαμβάνουν έκταση 18.500 m 2 της επιφάνειας του Πάρκου και αποτελούν ένα βασικό δομικό στοιχείο του βιώσιμου σχεδιασμού του. Τα φυτεμένα δώματα στα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Κτιρίου Στάθμευσης, καλύπτονται με μεσογειακά φυτά που αναπτύσσονται σε ειδική υποδομή.

Το μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα φυτά δημιουργούν συνθήκες δροσισμού στα κτίρια και λειτουργούν σαν προστατευτικό στρώμα το χειμώνα και το καλοκαίρι. Το βραβείο παρέλαβαν ο Ελπιδοφόρος Παππάς, Αναπληρωτής Διοικητικός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ και οι Deborah Nevins και Έλλη Παγκάλου, μελετήτριες του Πάρκου οι οποίες τιμήθηκαν για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων σε συνδυασμό με την χρήση γηγενών μεσογειακών φυτών.

Η βράβευση Green Roof Leadership Award, η οποία συμπίπτει και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο,  επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αποτελέσει πρότυπο κόμβο βιωσιμότητας, με καινοτόμα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον σχεδιασμό του, την κατασκευή του αλλά και την καθημερινή του λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο από τον Νοέμβριο του 2016, το ΚΠΙΣΝ έχει κατακτήσει και την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια.

Η πιστοποίηση ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και της ενσωμάτωσης ενεργητικών και παθητικών τεχνολογιών που το καθιστούν ένα από τα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα κτίρια στον κόσμο. Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2017, το ΚΠΙΣΝ βραβεύθηκε από τον φορέα EUROSOLAR (Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανανεώσιμη Ενέργεια) στην κατηγορία Ηλιακής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού, ως ένα ισχυρό σύμβολο βιωσιμότητας που αναδεικνύει τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέτοντας νέα αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, το ΚΠΙΣΝ είναι ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 210 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου