ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι βίσωνες επέστρεψαν στη Ροδόπη μετά από 800 χρόνια


Γεννήθηκε το πρώτο μικρό στην άγρια φύση.

Κάποτε ήταν άρχοντες του δάσους- μεγαλόσωμα πλάσματα τα οποία κυνηγούσαν βασιλιάδες και ευγενείς στην ύπαιθρο των Βαλκανίων. Ωστόσο οι ευρωπαϊκοί βίσωνες (γνωστοί και ως βόνασοι) είχαν χαθεί για περίπου 800 χρόνια- για να επιστρέψουν τώρα, χάρη στις προσπάθειες οικολόγων και περιβαλλοντολόγων στη Βουλγαρία, με το πρώτο μικρό να γεννιέται στην άγρια φύση εδώ και πάνω από οκτώ αιώνες.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, ένα μικρό κοπάδι από επτά βίσωνες απελευθερώθηκε σε εθνικό δρυμό στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης το καλοκαίρι, με ένα θηλυκό να γεννά πρόσφατα ένα μικρό. «Είναι ο πρώτος άγριος βίσωνας που γεννιέται νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα» είπε στην Telegraph ο Χρίστο Χρίστοφ μέλος του προγράμματος επιστροφής των βισώνων.


«Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε το μικρό επειδή η μητέρα γέννησε σε ένα από τα πιο άγρια και απομακρυσμένα μέρη του δρυμού, μια κοιλάδα που είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες και άνω γεννιέται το πρώτο μικρό βίσωνα στην άγρια φύση της Βουλγαρίας».

Στο μικρό δόθηκε το όνομα Ναντέζντα (Ελπίδα), καθώς είναι «σύμβολο της ελπίδας για μια Ροδόπη με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα».
Η επιστροφή του βίσωνα αποτελεί πρωτοβουλία ενός προγράμματος ονόματι Rewilding Europe, που επιστρέφει σε περιοχές της Ευρώπης ζώα που είχαν εξαφανιστεί από καιρό. Μεταξύ των στόχων είναι ενίσχυση του τουρισμού που έχει να κάνει με την παρατήρηση άγριων ζώων σε αγροτικές περιοχές και η επιστροφή ζώων που κάποτε είχαν σημαντικό ρόλο στα «ψηφιδωτά» της φύσης των περιοχών εκείνων.

Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός κοπαδιού μέχρι και 50 βισώνων στη Ροδόπη.





ΠΗΓΗ: HUFFPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου