ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

To Ίντερνετ έχει γενέθλια και γίνεται 50 χρονών


Το πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε από έναν πρόγονο του Internet ήταν “login” και πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1969 στην Αμερική. Αρχικά, υπήρχαν μόνο δύο υπολογιστές που ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου στο πανεπιστήμιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι υπολογιστές αυξήθηκαν σε τέσσερεις και γεννήθηκε το Internet που ξέρουμε σήμερα!

Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι υπολογιστές προστέθηκαν στο «ARPANET», όπως ονομαζόταν τότε. Παρόλα αυτά στην αρχή, οι διάφορες «γλώσσες» των υπολογιστών αποδείχθηκαν προβληματικές, καθώς δεν υπήρχε ακόμα κάποιο προκαθορισμένο λειτουργικό σύστημα. Η ουσιαστική ανάπτυξη του Internet συνεχίστηκε το 1983, όπου δημιουργήθηκε μια κοινή γλώσσα υπολογιστών, το πρωτόκολλο δικτύου TCP/IP για μεταφορά δεδομένων.

Παρότι το πρωτόκολλο αρχικά σχεδιάστηκε για ανταλλαγή στρατιωτικών και επιστημονικών δεδομένων, τελικά βοήθησε και στην πρόοδο του πυρηνικού ερευνητικού εργαστηρίου CERN, στην Γενεύη της Ελβετίας, όχι μόνο για την αποστολή και λήψη δεδομένων, αλλά και για την κατανομή τους σε τεράστιες βάσεις δεδομένων. Το ότι το Internet έγινε προσβάσιμο από όλους, το οφείλουμε στον Βρετανό φυσικό Tim Berners-Lee, ο οποίος το 1990 ανέπτυξε το πρωτόκολλο http, και έτσι το περιορισμένο δίκτυο έγινε διαθέσιμο σε περισσότερους χρήστες. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία του «World Wide Web», γνωστό στις μηχανές αναζήτησης και ως «www.».

Μετέπειτα, στις αρχές του 1990, το Internet διαδόθηκε ακόμη περισσότερο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Στη αρχή, οι άνθρωποι συνδέονταν στο Internet μέσω dial-up modem που συνδεόταν στην πρίζα του τηλεφώνου. Ό,τι θεωρούταν νέο και επαναστατικό τότε, τώρα είναι απαραίτητο. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που τα μηνύματα στέλνονταν μόνο από έναν υπολογιστή προς έναν άλλο.

Το Internet έχει γίνει ένα ανεξάρτητο μεγάλο δίκτυο υπολογιστών που μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους. Κάθε υπολογιστής μπορεί να στείλει ή να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες. Σήμερα, πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη έχει πρόσβαση στο Internet. Στην Ευρώπη, το νούμερο αυτό φτάνει το 90%.





ΠΗΓΗ: Global Digital Report 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου