ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Οι πρώτες συναρπαστικές εικόνες από το νοσοκομείο που σχεδιάζει ο Renzo Piano στην Κομοτηνή – Με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος


«Με έμπνευση από τα Ασκληπιεία και τη σπουδαιότητα που αποδιδόταν στον περιβάλλοντα χώρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο όμορφο περιβάλλον, τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Αντί της λέξης όμορφο, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω εδώ τον αρχαίο ελληνικό όρο ’’καλός καγαθός’’, καθότι αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός ιδεώδους χώρου θεραπείας και ανάρρωσης, και όχι απλώς υψηλής αισθητικής».
Με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο Renzo Piano την αφετηρία της δημιουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ο αρχιτέκτονας  που έχει βραβευτεί με το λεγόμενο Νόμπελ Αρχιτεκτονικής Pritzker και είναι δημιουργός μερικών  κορυφαίων έργων του προηγούμενου και του τρέχοντος αιώνα όπως το Centre Pompidoυ στο Παρίσι,  το Whitney Museum στη Νέα Υόρκη και φυσικά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), αναζητά πάντα την άμεση σύνθεση με τον τόπο, τον τοπίο, την ιστορία και τους συμβολισμούς. Και είναι ευχάριστο να τον ακούμε να επιστρέφει στις αγαπημένους ελληνικές λέξεις - έννοιες «καλός καγαθός» που ξανά και ξανά μας είπε στις επισκέψεις του στην Ελλάδα κατά τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ.


Το νέο υπερσύχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης, θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς. Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός.
Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του ΚΠΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.
Με την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, το ΙΣΝ φιλοδοξεί το Νοσοκομείο να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας  νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Κομοτηνής. «Ένα νοσοκομείο  ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Κομοτηνής, που εκτός από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, θα προσφέρει ένα περιβάλλον  περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών».

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνέχεια συζητήσεων με το  Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση του τομέα Δημόσιας Υγείας και κατ’ επέκταση της υγείας των κατοίκων της χώρας μας, με  προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €400 εκατομμύρια.





Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου