ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

40 ΧΡΟΝΙΑ APPLE {1976 – 2016} Σαν σήμερα την 1η Απριλίου του 1976, οι Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne δημιούργησαν την Apple, με σκοπό να αναπτύξουν και να πουλήσουν προσωπικούς υπολογιστές. Σε ένα γκαράζ στο Los Altos της Καλιφόρνια γεννήθηκε η εταιρεία και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, ένα δημιούργημα του Wozniak  που έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

Steve Wozniak και Steve Jobs


Ο πρώτος Apple 1 πουλήθηκε ως ένα συναρμολογημένο κύκλωμα χωρίς βασικά χαρακτηριστικά, όπως πληκτρολόγιο, οθόνη ή θήκη. Ο Wozniak έφτιαξε μόνος τους όλους τους υπολογιστές, που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 1976 σε τιμή 666,66 δολαρίων.Η εταιρεία απέκτησε μετοχική σύνθεση στις 3 Ιανουαρίου του 1977, με την ονομασία Apple Computer Inc.
Το όνομα Apple το απέκτησε μετά τη μετονομασία της στις 9 Ιανουαρίου του 2007.

Apple I 


Το 1977 γεννήθηκε ο Apple ΙΙ, πάλι κατασκευής του Wozniak, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Dan Bricklin, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Apple είχε προσωπικό με σχεδιαστές και γραμμή παραγωγής. Το Μάιο του 1980 εισήγαγε το Apple III ενώ ο Apple Lisa (ονομάστηκε έτσι από το πρώτο εκτός γάμου παιδί του Steve Jobs) κυκλοφόρησε λίγο αργότερα ως ο πρώτος υπολογιστής με Graphical User Interface.


Ο Apple Lisa computer άφησε εποχή καθώς ήταν ο πρώτος υπολογιστής με Graphic User Interface αλλά και το πρώτο mouse της Apple.

Το 1984 γεννήθηκε ο Macintosh (αφού είχαν προηγηθεί καβγάδες μεταξύ δύο ομάδων στην Apple μίας που υποστήριζε τον Lisa και μία τον Macintosh) με την εταιρεία να πληρώνει διαφημιστικό χρόνο στο Super Bowl για ένα σποτ γι” αυτόν που δημιούργησε ο Ridley Scott.

To spot θεωρείται ακόμη και σήμερα masterpiece ωστόσο o Macintosh δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να «εξορίσει» τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer. 12 χρόνια αργότερα το 1997, η Apple εξαγόρασε τη ΝeXT και λίγο αργότερα ο Jobs επέστρεψε στην εταιρεία ως Διευθύνων Σύμβουλος.
 
Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Το 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα.


 Το 2001 παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το Mac OS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

 

 Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001, ανακοίνωσε το iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (αργότερα απέκτησε και δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και video).

 Το 2007 ο κόσμος γνώρισε το iPhone μία συσκευή που έχει γράψει τη δική της ιστορία που δε χρειάζεται πολλές αναφορές, αλλά και το Apple TV. To 2008 γεννήθηκε το App Store, ενώ το 2010 το iPad.


 Ιστορική στιγμή για την εταιρεία ήταν ωστόσο και η παραίτηση του Steve Jobs από τη θέση του CEO της Apple στις 24 Ιουνίου του 2011, με τον Tim Cook να παίρνει τη θέση του.
  
Ο Jobs έφυγε τελικά στις 5 Οκτωβρίου του 2011 μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.
 
40 χρόνια Apple
ΠΗΓΗ: DIGITAL LIFE

VELOSNEWS
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου